14 септември 2016

Кръстовден



Част от честния Кръст Христов. Ватопедски манастир,  Св.Гора Атон


Кресту Твоему поклоняемся, Владыко, и Святое Воскресение Твое славим! 

 На Твоят Кръст се покланяме, Владико, и святото Твое Възкресение славим!


Дъска от маслиново дърво, намерена от Св.Елена заедно с Кръста,  която с модерни методи е датирана от 1 век Сл.Хр., на която се четат надписи на еврейски (в горната част - доста ерозиран) латински и гръцки "Иисус Назорей, Цар Юдейски" (Iesus Nazarenus Rex Iudeorum). Надписът е реверсивен - т.е. започва от ляво на дясно, но когато стигне до края на дъската, завива и сменя посоката от дясно наляво. Намира се в Рим - в църквата "Светият Кръст от Йерусалим".
  
 
                    Железният кръст на Св. Константин Велики - Император на Рим,                  4 век Сл.Хр. , Манастир Ватопед, Света гора, Атон


 
Тропар на Светия Кръст

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето достояние, като даряваш на православния български народ победа над враговете и ни запазваш с Твоя Кръст.



Кондак

Издигнал се доброволно на Кръста, Христе Боже, дарявай щедростите си на едноименото Твое ново общество. Зарадвай ни с Твоята сила и ни давай победа над враговете, като твоята помощ ни бъде оръжие на мир и знаме на непобедимост


Връщането на животворящия Кръст от персийски плен

През 614 г. персийският цар Хозрой бил във война с Византийската империя. Той превзел Йерусалим, разрушил църквите и отнесъл в Персия всички скъпоценности, които намерил там Сред задигнатите светини бил и намерения на Голгота свещен Господен Кръст.

Войната продължила дълго. Византийският император Ираклий успял да победи Хозрой, който скоро след това бил убит. Наследникът му сключил мир с Ираклий и се задължил да върне пленниците и всичко, задигнато от баща му през последните 14 години.

Император Ираклий, съюзникът на хан Кубрат, побеждава персийския владетел Хозрой II
Император Ираклий тържествено възвърнал в Йерусалим светинята - честния и животворящ Господен кръст.
Християните, начело с патриарх Захарий, посрещнали Кръста с палмови клонки в ръце. Императорът в разкошни царски дрехи, украсени със злато и скъпоценни камъни, на главата с царски венец, поискал сам да носи кръста. Но когато трябвало да мине през портите към Голгота, невидима сила го задържала. Всички били изумени. Не знаели защо става това. Патриарх Захарий видял ангел Господен на портите, светъл като мълния.


Египетски ръкопис от 7 век Сл.Хр. изобразяващ император Ираклий и семейството му. Biblioteca Nazionale “Vittorio Emanuele III,” Napoli (MS.I.B.18)


Ангелът му казал:

 - Не тъй нашият Господ е носел тук тоя Кръст, както вие го носите!

Смутен Захарий се приближил до императора и му заявил:

 -  Господарю, не в разкошни дрехи трябва да носиш Кръста, който Спасителят е носел на раменете си в смирение и унижение!

Императорът веднага снел от себе си венеца и багреницата и облякъл прости дрехи.

 С непокрита глава и бос, без всякаква пречка внесъл в църквата Кръста Господен за радост и утеха на целия християнски свят.




По "Пространен православен месецослов" от † Траянополский епископ Иларион, по-късно Митрополит Доростолски/ на Силистра





Точно на този голям християнски празник, през 1810г. руската армия начело с ген. Николай Каменски изгаря напълно град Свищов, изселва населението през Дунава и потопява лодките.

Изгорени са и църквите Св. Николай и Св. Илия.

Изглежда, че това е краят на Богохранимия град Свищов, но Бог решава друго!

Повече по тази тема, може да прочетете тук :





ИЗГОРЯЛСТВОТО :


Изгарянето на Свищов на Кръстовден 1810г.



14 септември - Кръстовден - Памет за Изгорялството

Извори за историята на Свищов 



Интервю на проф.Пламен Павлов с Лъчезар Тошев за изгарянето на Свищов през 1810г.