27 септември 2016

Със 154 гласа – „за“, Унгарският парламент обяви 19 октомври – денят на Св.Йоан Рилски за Ден за приятелство между Унгария и България.













На днешното си заседание Парламентът на Унгария, единодушно, със 154 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се обяви 19 октомври за Ден за приятелство между Унгария и България.


Унгария има обявен такъв официален ден само с Полша.


Инициативата за обявяването на такъв ден е на г-н Симеон Варга, който е депутат в Унгарския парламент, излъчен от българското малцинство в Унгария.

Решението на Унгарския парламент е взето в присъствието на българския посланик в Унгария г-жа Уляна Богданска и г-н Андраш Клейн – доскорошен посланик на Унгария в България.

19 октомври - денят на Св.Йоан Рилски беше избран за Ден за приятелство между България и Унгария и от двата парламента. От 1183 до 1187г. век мощите Св. Йоан Рилски са пребивавали в катедралата на тогавашната унгарска столица Естергом.  След това с почести са върнати в България.



На 15 септември  т.г. Народното събрание на Република България също единодушно – със 130 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“ също обяви денят на Св.Йоан Рилски за Ден на Българо-Унгарското 
приятелство. 

Катедралата в Естергом, където са били мощите на Св.Йоан Рилски


Инициативата за това решение в българския парламент беше на г-н Валери Симеонов, Председател на групата за приятелство България-Унгария, г-жа Джема Грозданова, Председател на Комисията по външна политика, г-жа Милена  Дамянова Председател на Комисията по образованието  и науката, Иван П. Иванов и Радослав Стойчев.


На днешния ден, по съвпадение,  Решението на Народното събрание беше публикувано в Държавен вестник.








Свързана тема :


Решение на Народното събрание : 19 Октомври - Ден на българо-унгарското приятелство




Предстоящо: Обявяване на 19 октомври за Ден на Българо-Унгарското приятелство