06 декември 2015

ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН !

 

  

 

 

Пълнен шаран по свищовски


Продукти
  • 1 шаран 2-3 кг.
  • 5-6 глави лук
  • 2 чаши орехи, чукани в хаван
  • 50 гр. стафиди
  • 1-2 супени лъжици захар
  • канела, сол, червен пипер,
    черен пипер, магданоз, брашно, олио
порции:0
време:
ен. ст.:XX kJ/XX kcal

Приготвяне

Шаранът се почиства, посолява и се оставя на хладно 2 часа, за да поеме солта. През това време се приготвя плънката: 5-6 глави лук - според шарана - се нарязват на ситно и се слагат в тиган да се запържат леко. Добавя се 1 чаена лъжичка червен пипер и малко черен пипер. Към тях се добавят стафидите и 1-2 лъжици захар - направо в тигана. Посолява се леко. Добавя се малко магданоз, нарязан на дребно. Слагат се 2-3 щипки канела.
След това се сваля от огъня и след малко се добавят 2 чаши чукани орехи. Орехите се почистват и се чукат в хаван, а не се смилат; слагат се, когато сместа не е много гореща, за да не почернеят. Сместа се разбърква добре и шаранът се пълни с нея. Пълнят се и предварително почистените хрилни отвори и главата.
Напълненият шаран се слага в тава. Полива се с олио и се поръсва с червен пипер и брашно. Налива се чаша вода и се слага да се пече, като от време на време се полива със соса.
Шаранът се поднася вече поизстинал, за да се усети ароматът на блюдото.

Шаранът за Никулден, по тази свищовска рецепта, в нашето семейство се приготвя поне от 200 години. Всички свищовлии от старите родове приготвят пълнен шаран по този начин.  Освен на Никулден, този вид пълнен шаран се прави и при различни църковни ритуали.


 

CARP FARCIE A LA SVISHTOVIENNE

(for St. Nicholas Day - 6th December)


Svishtov is an old University Town located near the southest point of the Danube river.

INGREDIENTS:

One good carp (2-3kilos) - preferably from the Danube river

4-5 onions of middle size
2 tea cups of crushed walnuts
50 g. raisins
1-2 soup spoons sugar
2-3 pinches cinnamon
salt
black pepper
red paprika pepper
parsley
flour
sunflower oil

PREPARATION:

The carp should be eviscerate from internal organs, washed and salted.
Then leave the carp for about 2 hours to absorb the salt.
In the meantime, the onions (their number depends on how big is the carp) should be chopped up into small pieces and stir-fried in 3-4 spoons of sunflower oil. 
 
When the onion is stewed, add one tea spoon paprika paper, some black paper, salt and 1-2 soup spoons sugar. 
 
Add the raisins and some chopped parsley and sprinkle it with 2-3 pinches of cinnamon. 
 
Then you take away the frying pan from the fire and when the mixture becomes not so hot, add the walnuts (if you add them immediately in the hot mixture, they will become black). 
 
Mix well and stuff the carp with the mixture, including its head, which should be cleaned as well.
Then put the stuffed carp in a baking dish, put some sunflower oil on it and sprinkle with flour and red paprika paper. Add a cup of water!

Put in the oven and bake for about 45 minutes at 200 degrees Celsius.

Offer the dish not so hot, in order to feel its aromatic flavour.