14 декември 2015

Редакцията на в. Всеки ден се коригира






До редакцията на „Всеки ден“

Уважаема Редакция,
Във вестникарското издание на медията „Всеки ден“ от 17 ноември т.г. е публикувана коментарна  бележка срещу Президента Плевнелиев, подписана от Лъчезар Тошев.
Под името е пояснено, че авторът е бил депутат. С това пояснение читателите са подведени, че бележката е написана от мен, тъй както друг бивш депутат с такова име няма.
Държа да заявя, че автор на тази бележка не съм аз!
Не съм бил старши-лейтенант от пехотата и изобщо офицер от военна част, както се представя авторът на тази бележка.
Освен това възрастта ми не е така напреднала, както подчертава той.
Не споделям нито езика, нито тезите на този автор.
Очевидно става въпрос за недоразумение!
Ето защо, моля да опровергаете съобщението, което ми приписва авторството на тази коментарна бележка.
София – 23 ноември 2015г.
Лъчезар Тошев

На другия ден, след изпращането на писмото ми във в.Всеки ден излезе опровержение от името на редакцията.

Ето : 



Георги Чунчуков от гр.Добрич е изпратил писмо до блога на Иво Инджев, което беше поместено в същия ден, когато във в.Всеки ден излезе опровержението.


Пример за безпримерен журналистически позор

By Иво Инджев ⋅ ноември 24, 2015 ⋅ Post a comment
Линк към източника :
http://ivo.bg/2015/11/24/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81/



Малцина са обърнали внимание вероятно, но Георги Чунчуков,  коментатор в ivo.bg, е забелязал една гавра, която може да послужи като илюстрация на тенденцията на българската журналистика да се гледа у нас и по света с все по-голямо презрение.
Ето неговата кратка реплика по темата “къде сме ние” ( а сме на 106-то място в света по медийна свобода според “Репортери без граница” и на доста по- предна позиция по свободия на медийната простотия).


Нагла провокация!

В броя си от 17 ноември т.г. в-к „Всеки ден“ се изгаври с един достоен българин – Лъчезар Тошев. Как ли? Като написа името му под текст, на който той не е автор. Текст, който е чужд на неговия стил и речник. Текст с каруцарското заглавие „Г-н Президент, обуйте панталона!“ и подзаглавие „Избършете си сълзите и бъдете мъж.“
На такава нагла провокация не бях се натъквал досега! Омерзен съм! Да, такава е България днес всеки ден!! „Съзиждана“ от подобни вестници.
А ето и реалния „критичен“ стил на Лъчезар Тошев (по повод предложението за създаване на Форум за бъдещето - б.м.):
„Съветите, създадени към Президента, макар в известна степен да са полезни, не могат да играят ролята на Форум за бъдещето. Тези президентски съвети днес не могат да решат проблема. То е все едно да се опитваме да гасим горски пожар с чаши вода. Не че е лошо, но е крайно недостатъчно и няма как да реши проблемите! Диалогът по най-важните за нацията въпроси трябва да включва всички обществени фактори, а не само пряко заинтересуваните“.
(В-к „Лечител“, бр. 51, 2013 г.)

Георги Чунчуков