26 април 2014

Лидерите на Г-7 се договориха за нови и бързи санкции срещу Русия


 

 

Лидерите на Г-7 се договориха за нови и бързи санкции срещу Русия

 



Лидерите на седемте най-развити икономики в света се договориха в събота за бързото налагане на допълнителни санкции срещу Русия заради действията й в украинската криза. САЩ може да обявят своите наказателни мерки още в понеделник и ще включват приближени на президента Владимир Путин", съобщи "Ройтерс".

Агенцията цитира свои източници, според които и ЕС ще обяви свои санкции в понеделник, но те ще бъдат малко по-различни. Става дума за списъци с около 15 имена, като в американския има повече хора и компании, близки на Путин, докато в европейския са засегнати предимно длъжностни лица, пряко свързани със събитията в Източна Украйна.

След срещата си в петък с полския премиер Доналд Туск германският канцлер Ангела Меркел заяви, че в най-скоро време трябва да има нова среща на външните министри на ЕС за обсъждане на по-строги санкции. "Предвид отсъствието на напредък, сме длъжни да мислим за това и не само да мислим, а и да действаме за нови санкции. Затова външните министри трябва да се срещнат колкото се може по-скоро", каза Меркел, според която Путин не прави достатъчно за изпълнение на женевското споразумение.

"Вярваме, че тези санкции ще имат значително въздействие", коментира Бен Роудс, заместник на съветника на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност.

През последните часове президентът Барак Обама проведе конферентен разговор с четирима европейски лидери - на Великобритания, Германия, Франция и Италия, изтъквайки, че е наложително да се действа по-бързо, допълни Роудс. Обама е в момента в Малайзия като част от азиатска обиколка, приключваща във вторник.

"Има споразумение на лидерите, че Европа и САЩ няма да синхронизират действията си, а всеки ще се движи със собствено темпо и решения", обясни още Роудс.

Високопоставен американски представител каза, че всяка страна от Г-7 ще избира кои санкции да приложи и макар тези действия да се координират, не е задължително те да са идентични.

Според Роудс санкциите вероятно ще бъдат насочени срещу физически лица и компании с влияние в определени сектори на руската икономика като енергетиката и банковото дело. "Когато се заемеш с хората и фирмите, обвързани с властта, с онези, които контролират значителни части от руската икономика, всъщност постигаш по-голям икономически ефект, отколкото просто като санкционираш някого."

Мотивът за новия кръг санкции е, че Москва не спазва международното споразумение от Женева за намаляване на напрежението в Украйна, се казва в съвместното изявление на лидерите на Г-7, разпространено от Белия дом.

"Предвид острата необходимост да се осигури възможност за успешен и демократичен вот следващия месец на украинските президентски избори, ние се ангажираме да действаме бързо за засилване на санкциите и мерките, които да накарат Русия да плати висока цена", се казва в текста.

От Г-7 обявяват, че "вратата остава отворена за дипломатическо решение на тази криза, но продължаваме да подготвяме по-широки и координирани санкции, включително срещу цели сектори, ако това се наложи от обстоятелствата".